MANDATA - ΜΑΝΤΑΤΑ

Λασίθι: Οι μελισσοκόμοι μεταναστεύουν σε Πελοπόννησο και βόρεια Ελλάδα

Λασίθι: Οι μελισσοκόμοι «μεταναστεύουν» σε Πελοπόννησο και βόρεια Ελλάδα

Λασίθι: Οι μελισσοκόμοι «μεταναστεύουν» σε Πελοπόννησο και βόρεια Ελλάδα

A+ A-

 

Οι μελισσοκόμοι στο Λασίθι της Κρήτης βιώνουν μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών. Η έλλειψη βροχών και η γενικότερη ξηρασία έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση της παραγωγής.

H φετινή ανομβρία και η μειωμένη ανθοφορία που αυτή συνεπάγεται έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή όλης της Κρήτης και έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους επαγγελματίες, οι οποίοι προσπαθούν να συντηρήσουν τα μελίσσια τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστα Κρασσά, το πρόβλημα αφορά τους μελισσοκόμους όλης της Κρήτης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας σήμερα (25/4) στο Ράδιο Λασίθι, μεγάλο μέρος του μελισσοκόμων όλου του νησιού φέρνουν τα μελίσσια τους στα λασιθιώτικα βουνά με επίκεντρο το Σελάκανο.

Μεταφέρουν τα μελίσσια σε Πελοπόννησο και βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Κώστα Κρασσά, κάποιοι έχουν αναγκαστεί να φύγουν εκτός Κρήτης και να μεταφέρουν τα μελίσσια τους σε περιοχές της Πελοποννήσου και της βόρειας Ελλάδας με σκοπό να συνεχίσουν την παραγωγή τους.

Έτσι καταλήγουν να ταξιδεύουν 1-2 φορές το μήνα για να φροντίζουν τα μελίσσια και βέβαια να μένουν τουλάχιστον για δύο μήνες την άνοιξη σε αυτές της περιοχές για την περίοδο της συγκομιδής.

Με δεδομένο πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί το κλίμα τα επόμενα χρόνια, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου τόνισε πως υπάρχει ανάγκη να υπάρξουν μέτρα στήριξης από το κράτος ώστε να συνεχίσει να παράγεται ελληνικό μέλι αφού ο κίνδυνος της απόσυρσης επαγγελματιών είναι πολύ ορατός.



ΠΗΓΗ: cna.gr