MANDATA - ΜΑΝΤΑΤΑ

Τουρισμός | Ξεσηκωμός στην Ευρώπη: Μην εγκρίνετε τις συγχωνεύσεις αεροπορικών εταιρειών, απειλείται ο ανταγωνισμός

Τουρισμός | Ξεσηκωμός στην Ευρώπη: Μην εγκρίνετε τις συγχωνεύσεις αεροπορικών εταιρειών, απειλείται ο ανταγωνισμός

Τουρισμός | Ξεσηκωμός στην Ευρώπη: Μην εγκρίνετε τις συγχωνεύσεις αεροπορικών εταιρειών, απειλείται ο ανταγωνισμός

A+ A-

 

Τουρισμός | Ξεσηκωμός στην Ευρώπη: Μην εγκρίνετε τις συγχωνεύσεις αεροπορικών εταιρειών, απειλείται ο ανταγωνισμός

Οι ευρωπαϊκές ενώσεις καταναλωτών και της ταξιδιωτικής βιομηχανίας ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην εγκρίνει  μια σειρά από συγχωνεύσεις αεροπορικών εταιρειών, προειδοποιώντας ότι η ενοποίηση μεταξύ των αερομεταφορέων θα επιφέρει «υψηλότερες τιμές, χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών και λιγότερους ικανοποιημένους επιβάτες».

Την επιστολή προς την αντιπρόεδρο της Επιτροπής και επίτροπο ανταγωνισμού Margrethe Vestager συνυπογράφουν οι: ECTAA (European Travel Agents' and Tour Operators' Associations), Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών BEUC, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Επιβατών, η τεχνολογική ένωση EU Travel Tech και το Airports Council International Europe (ACI Europe).

Οι φορείς επισημαίνουν τους «μεγάλους και ολοένα και πιο κυρίαρχους ομίλους αεροπορικών εταιρειών» που διαμορφώνονται στην Ευρώπη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το μερίδιο αγοράς εντός της ΕΕ των πέντε κορυφαίων ομίλων αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης έχει αυξηθεί από 47% το 2005 σε σχεδόν 74% φέτος. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω εάν εγκριθούν:

  • η εξαγορά από τον Όμιλο Lufthansa της ιταλικής ITA Airways, διαδόχου της Alitalia,
  • η αγορά της Air Europa από την British Airways και την ιδιοκτήτρια της Iberia, IAG και
  • η απόκτηση από την Air France-KLM μειοψηφικού μεριδίου στη SAS, με δυνατότητα πλήρους εξαγοράς αργότερα. 

Οι ενώσεις υπογραμμίζουν επίσης την «αναμενόμενη πώληση» της TAP Air Portugal.

"Αυτό το κύμα ενοποίησης αεροπορικών εταιρειών θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά τον ανταγωνισμό, δίνοντας περισσότερα περιθώρια στους κυρίαρχους παίκτες της αγοράς να καταχραστούν τις θέσεις τους", υπογραμμίζουν οι ενώσεις, προσθέτοντας: «Το γεγονός ότι πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια έχουν ή θα έχουν συμφόρηση σε συνδυασμό με απαρχαιωμένους κανόνες της ΕΕ για την κατανομή χρονοθυρίδων επιτείνει αυτές τις ανησυχίες».

Στην κοινή επιστολή τονίζεται ακόμη ότι σε άλλες αγορές, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, το υψηλό επίπεδο ενοποίησης και η επακόλουθη έλλειψη ανταγωνισμού έχουν οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών και λιγότερους ικανοποιημένους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών.

Σημειώνουν ότι ένα αμερικανικό δικαστήριο μπλόκαρε πρόσφατα τη συγχώνευση μεταξύ των αμερικανικών αερομεταφορέων JetBlue και Spirit λόγω ανησυχιών για τον ανταγωνισμό και ισχυρίζονται ότι η ενοποίηση στις ΗΠΑ έχει βλάψει τη «συνδεσιμότητα, τις τοπικές κοινότητες και τους καταναλωτές».

«Οι μεγάλοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ φημίζονται στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών για την επίτευξη ιστορικά υψηλών περιθωρίων κέρδους», επισημαίνεται επίσης στην επιστολή, με τους φορείς να ζητούν από την ΕΕ "να αποφύγει τα ίδια λάθη".

Οι φορείς καλούν την ΕΕ να εξετάσει κάθε ενδεχόμενο αντίθετο προς τον ανταγωνισμό κατά την αξιολόγηση των αιτημάτων συγχώνευσης, ανεξάρτητα από την πολιτική πίεση, προτρέποντάς την «να μην αποφύγει να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης συγχωνεύσεων ασυμβίβαστων με την κοινή αγορά ή απαιτώντας σημαντικά διορθωτικά μέτρα



ΠΗΓΗ: tornosnews.gr