MANDATA - ΜΑΝΤΑΤΑ

Κρήτη: Ξεκινά η μεγάλη άσκηση σεισμού ΜΙΝΩΑΣ – 6,4 και 7,3 Ρίχτερ

Κρήτη: Ξεκινά η μεγάλη άσκηση σεισμού «ΜΙΝΩΑΣ» – 6,4 και 7,3 Ρίχτερ

Κρήτη: Ξεκινά η μεγάλη άσκηση σεισμού «ΜΙΝΩΑΣ» – 6,4 και 7,3 Ρίχτερ

A+ A-

 

Ενας ισχυρός σεισμός της τάξης των 6,4 ρίχτερ χτυπά τα Χανιά. Κτίρια καταρρέουν, σχολεία γκρεμίζονται, στο φαράγγι της Σαμαριάς σημειώνονται κατολισθήσεις και εγκλωβίζονται τουρίστες. Σήραγγα κλείνει και παγιδεύονται άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται σε ένα πρώτο σενάριο της μεγάλης άσκησης διαχείρισης κρίσης με την επωνυμία «Μίνωας» που ξεκινά σήμερα στην Κρήτη, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, στην οποία αναμένεται να εμπλακούν εκατοντάδες άνθρωποι και δεκάδες υπηρεσίες.

Στόχος της άσκησης που θα γίνει σε παράλληλο συντονισμό μεταξύ Αθήνας και Κρήτης είναι να μετρηθούν οι χρόνοι απόκρισης του κρατικού μηχανισμού, αλλά κυρίως να εντοπιστούν τα κενά και οι ελλείψεις, ώστε σε πραγματικές συνθήκες να μην υπάρχουν ερωτήσεις όπως ποιος πρέπει να κάνει τι, ποιος είναι υπεύθυνος για τι.

Η άσκηση “Μίνωας” συνίσταται σε μια σειρά προσομοιωμένων σεναρίων καταστροφής στην Κρήτη, με σκοπό να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα και η ετοιμότητα των διάφορων υπηρεσιών και αρχών. Τα σενάρια περιλαμβάνουν ισχυρούς σεισμούς και τσουνάμι, καθώς και άλλες φυσικές καταστροφές, ώστε να αξιολογηθεί η ανταπόκρισή τους και να εντοπιστούν ελλείψεις και κενά στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όπως η κατάρρευση κτιρίων, η εγκλωβισμένη τουρίστες, και η διακοπή των επικοινωνιών. Η άσκηση πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη αξιωματούχων και ειδικών σε διάφορους τομείς, με σκοπό να βελτιωθεί η ανταπόκριση σε πραγματικές καταστάσεις κρίσης.



ΠΗΓΗ: cna.gr