MANDATA - ΜΑΝΤΑΤΑ

Οι Κινέζοι επιστρέφουν στην Ευρώπη; Τι δείχνουν οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων

Οι Κινέζοι επιστρέφουν στην Ευρώπη; Τι δείχνουν οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων

Οι Κινέζοι επιστρέφουν στην Ευρώπη; Τι δείχνουν οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων

A+ A-

 

Τη δεύτερη ισχυρότερη μεταπανδημική ανάκαμψη διεθνών αεροπορικών αναχωρήσεων από την Κίνα, μετά τη Μ. Ανατολή (+2%), καταγράφει η περιοχή Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (-13%) κατά τους πρώτους μήνες του 2024, με το μερίδιό της στο σύνολο των αναχωρήσεων Κινέζων για το εξωτερικό, ωστόσο, να περιορίζεται στο 3%.

Όπως δείχνουν στοιχεία της ForwardKeys, η Μ. Ανατολή συγκεντρώνει το 4% στο σύνολο των αναχωρήσεων Κινέζων για το εξωτερικό, ενώ η Ευρώπη, αθροιστικά για όλες τις περιοχές της, 12%, ωστόσο, η ανάκαμψή της έναντι του 2019 δεν βρέθηκε σε θετικό έδαφος. Το μεγαλύτερο μερίδιο διεθνών αεροπορικών αναχωρήσεων από την Κίνα κατά τους πρώτους μήνες του 2024, συγκεντρώνουν η ΒΑ και η ΝΑ Ασία (40% και 28% αντίστοιχα).

Η υψηλή ανάκαμψη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αποδίδεται στην αυξανόμενη δημοφιλία ανερχόμενων αγορών όπως το Καζακστάν (+61%) και το Ουζμπεκιστάν (+131%), χώρες οι οποίες δεν απαιτούν βίζα για την είσοδο των Κινέζων.

Επιπλέον, η Β. Ευρώπη (-27%) ανέκαμψε εξαιτίας της ελκυστικότητας των δραστηριοτήτων στους προορισμούς της όπως οι εκδρομές με επίκεντρο το Βόρειο Σέλας, η ζήτηση για τις οποίες εμφανίζει μεγάλη δυναμική από Κινέζους ταξιδιώτες.

Όσον αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα στοιχεία της ForwardKeys δείχνουν συνολικά για την Ευρώπη, μείωση των ταξιδιών των Κινέζων κατά 26% έναντι του 2019, αλλά μείωση μόλις κατά 5% για Αφρική και Μ. Ανατολή. Η μείωση έναντι του 2019 για την περιοχή APAC φτάνει το 31% και για την Αμερική το 50% έναντι των προπανδημικών επιπέδων.

Παρά τις παραπάνω προκλήσεις, οι εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της Κινεζικής αγοράς είναι θετικές καθώς η διεθνής συνδεσιμότητα της Κίνας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 έφτασε στο 71% των επιπέδων 2019, οι εξελίξεις στις πολιτικές βίζα των χωρών είναι ευνοϊκές ως προς τα ταξίδια των Κινέζων και τα Κινεζικά νοικοκυριά εναποθέτουν μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων τους σε δαπάνες για πολιτισμό και διασκέδαση, ενδεικτικό του αυξανόμενου ενδιαφέροντός τους για ταξίδια.



ΠΗΓΗ: tornosnews.gr