MANDATA - ΜΑΝΤΑΤΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Ποια επαγγέλματα νικούν την ανεργία

ΕΛΣΤΑΤ: Ποια επαγγέλματα νικούν την ανεργία

ΕΛΣΤΑΤ: Ποια επαγγέλματα νικούν την ανεργία

A+ A-

 

Σύμφωνα με την έρευνα, σε έξι κατηγορίες επαγγελμάτων σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση της απασχόλησης και, περιέργως, μέσα σε αυτές τις κατηγορίες δεν περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι γραφείου, ούτε και το ανειδίκευτο προσωπικό, καθώς στα εν λόγω επαγγέλματα καταγράφηκε μείωση της απασχόλησης. 


Βεβαίως περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες, που είναι πάγια ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας με πάνω από το 35% των θέσεων μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα - κάτι που ανταποκρίνεται και στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας. 


Ας δούμε όμως ποιες είναι οι κατηγορίες που σημείωσαν αύξηση:

 

Διευθυντικά στελέχη 

Τα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, με αύξηση-ρεκόρ 8% στην απασχόληση. Στις θέσεις αυτές απασχολούνταν 120,7 χιλιάδες στελέχη του ιδιωτικού τομέα το γ’ τρίμηνο του 2022, και αυξήθηκαν σε 130,3 χιλιάδες το γ’ τρίμηνο του 2023. 

 

Εξειδικευμένοι τεχνίτες 

Οι ειδικευμένοι τεχνίτες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα, όπου καταγράφηκε αύξηση απασχόλησης κατά 2,9% με σχεδόν 400 χιλιάδες εργαζόμενους στον συγκεκριμένο κλάδο το γ’ τρίμηνο του 2023, από 387,9 χιλιάδες που ήταν το γ’ τρίμηνο του 2022. Στους ειδικευμένους τεχνικούς περιλαμβάνονται όλες οι ειδικότητες, με τη διαφορά ότι διαθέτουν περισσότερες γνώσεις από τους απλούς τεχνικούς ή πτυχίο τεχνικής σχολής, ή κατάρτιση, που τους κάνουν περιζήτητους από τους υπόλοιπους τεχνικούς της αγοράς. 

 

Χειριστές 

Οι χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού, που είχαν αύξηση απασχόλησης κατά 4,8% σε ετήσια βάση με 294,4 χιλιάδες εργαζομένους στον συγκεκριμένο κλάδο το γ' τρίμηνο του 2023, έναντι 281 χιλιάδων εργαζομένων το ίδιο τρίμηνο του 2022. Αυτό είναι παρήγορο γιατί δείχνει μια πιο αξιοσημείωτη δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης. 

 

Αγροτικός τομέας 

Οι ειδικευμένοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, δασοκόμοι και αλιείς, όπου καταγράφηκε αύξηση απασχόλησης κατά 3,7% σε ετήσια βάση με 436,6 χιλιάδες εργαζομένους το γ' τρίμηνο του 2023, έναντι 421,2 χιλιάδων εργαζομένων το ίδιο τρίμηνο του 2022. 

 

Φυσικά... ελεύθεροι επαγγελματίες 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες όλων των κατηγοριών, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο επιστημονικός κλάδος των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, όπου καταγράφηκε αύξηση απασχόλησης κατά 1,8% με 917,9 χιλιάδες άτομα στον συγκεκριμένο κλάδο το γ' τρίμηνο του 2023, έναντι 901,8 χιλιάδων το ίδιο τρίμηνο του 2022.

 

Υπηρεσίες 

Οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών, όπου καταγράφηκε αύξηση απασχόλησης κατά 1,3% με 960,8 χιλιάδες εργαζομένους το γ' τρίμηνο του 2023, έναντι 948,9 χιλιάδων το ίδιο τρίμηνο του 2022. 



ΠΗΓΗ: neakriti.gr