MANDATA - ΜΑΝΤΑΤΑ

Δυναμικό ξεκίνημα για την τουριστική σεζόν στην Κρήτη – Από το Μάρτη η έναρξη στο Μαλεβίζι

Δυναμικό ξεκίνημα για την τουριστική σεζόν στην Κρήτη – Από το Μάρτη η έναρξη στο Μαλεβίζι

Δυναμικό ξεκίνημα για την τουριστική σεζόν στην Κρήτη – Από το Μάρτη η έναρξη στο Μαλεβίζι

A+ A-

 

Εγκαίνια στην νέα τουριστική σεζόν με «αγκάθι» την έλλειψη προσωπικού

 

Με καλούς οιωνούς και με την φόρα της προηγούμενης ξεκινά νέα τουριστική σεζόν στην Κρήτη. Σε ποσοστό 20% έχουν ήδη ανοίξει τα ξενοδοχεία σε όλο το νησί ενώ όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης Νίκος Χαλκιαδάκης, μέχρι το Πάσχα αναμένεται να κάνουν είσοδο στη σεζόν και τα υπόλοιπα.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Στο τουριστικό δήμο Μαλεβιζίου που εκτείνεται μέχρι τα όρια του νομού Ρεθύμνου, αρκετές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν ήδη ανοίξει ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν την λειτουργία τους και οι υπόλοιπες.  Ήδη στην Αμμουδάρα έχουν ήδη εγκαινιάσει την τουριστική περίοδο από τις 19 Μαρτίου.

Αύξηση 3% – 4% 

Τα μηνύματα για την πορεία του τουρισμού και φέτος συνεχίζουν να είναι θετικά καθώς οι προβλέψεις αναφέρουν πως τα charter με τους Ευρωπαίους επισκέπτες θα φτάσουν τα 25 την εβδομάδα από 19 που ήταν το 2023. Ο κ. Χαλκιαδάκης αναφέρει στη Φωνή του Μαλεβιζίου πως η χρονιά αναμένεται καλύτερη και από την προηγούμενη σε ποσοστό 3%-4% πάνω.

«Η χρονιά αναμένεται να είναι το ίδιο καλή με την περσινή. 

Αν διατηρηθεί ο καιρός καλός, όπως είναι οι ημέρες που διανύουμε και δεν έχουμε βροχές, όπως πέρσι θα πάει καλά» υπογραμμίζει με την σειρά του ο διευθυντής του «Απολλόνια», ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα σε λειτουργία ξενοδοχεία στην Αμμουδάρα Δημήτης Αναστασιάδης. Η τουριστική μονάδα άνοιξε τις πύλες της μόλις χθες, για να υποδεχτεί τους πρώτους τουρίστες  από την κεντρική κυρίως Ευρώπη. 

Αντίστοιχα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αναμένεται να ανοίξουν την πρώτη του Μάη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ένωσης ενοικιαζόμενων δωματίων «Φιλοξένεια» Γιώργο  Χριστοδουλάκη, κάποιοι ιδιοκτήτες που παράλληλα έχουν και τουριστικά γραφεία έχουν ήδη ανοίξει για την νέα σεζόν, ενώ οι περισσότεροι θα το πράξουν στα μέσα Μαΐου.

Όπως μας λέει, τα δείγματα αυτήν την περίοδο  είναι συγκεχυμένα .

«Αν και ο Μάιος δείχνει να είναι υποτονικός για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια η χρονιά αναμένεται να είναι δυναμική», σημειώνει ο κ. Χριστοδουλάκης.

«Αγκάθι» το προσωπικό

Το μεγάλο «αγκάθι» και φέτος φαίνεται να είναι η έλλειψη εργαζομένων στον τουριστικό τομέα και γενικότερα στον κλάδο της εστίασης. Με όλες τις προβλέψεις να είναι από ευοίωνες -έως υπεραισιόδοξες- για την τουριστική περίοδο που μόλις ξεκίνησε οι παράγοντες του κλάδου και φέτος αναφωνούν Τουρίστες έχουμε… προσωπικό δεν έχουμε!

 

 

«Σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το διαθέσιμό προσωπικό. Συνεχίζει και φέτος να υπάρχει απροθυμία εργαζομένων να ασχοληθούν με τον τουριστικό τομέα», αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης υποστηρίζοντας πως οι εργαζόμενοι επιδίδονται σε ένα παζάρι με τους ξενοδόχους.

«Παζαρεύουν τους εαυτούς τους από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο αν και όλοι πληρώνουν πάνω από τις συμβάσεις», προσθέτει.

Αναζητούν σταθερή εργασία

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι (ειδικά οι εποχικοί) παράτησαν τις δουλειές τους για να βρουν κάτι πιο σταθερό. Όμως το πρόβλημα εντάθηκε τα τελευταία χρόνια με εκατοντάδες καταγγελίες για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές, υπογραμμίζουν με την σειρά ους οι εκπρόσωποι των ξενοδοχουπαλλήλων.

Όπως δηλώνει στη Φωνή του Μαλεβιζίου ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλληλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης ο σημαντικότερος λόγος για την απροθυμία που δείχνουν οι εργαζόμενοι για τον τουριστικό κλάδο, είναι η ανασφάλεια που έχουν, λόγω της εποχικότητας, καθώς επίσης και η μικρή χρονική περίοδο που ισχύει το ταμείο ανεργίας. «Το ταμείο ανεργίας για τους περισσότερους τελειώνει τον Ιανουάριο, τα ξενοδοχεία πολλά από τα πολλά ξενοδοχείο της Κρήτης ανοίγουν το Μάιο με συνέπεια σχεδόν τέσσερις με πέντε μήνες οι εργαζόμενοι να βρίσκονται χωρίς εισόδημα» ανέφερε. 

 

Σύμφωνα με τον ίδιο οι αυξήσεις στις τοπικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν επιλύουν το πρόβλημα καθώς έχει μειωθεί δραματικά η αγοραστική δύναμη ειδικά των εποχικά εργαζομένων λόγω των καθημερινών ανατιμήσεων στα προϊόντα, συμπληρώνοντας πως είναι υποχρεωτική εφαρμογή των τοπικών συμβάσεων εργασίας από όλους τους εργοδότες των ξενοδοχειακών μονάδων και γενικότερο στον κλάδο του τουρισμού. 

Ο κ. Κοκολάκης σημειώνει πως πέρα από το ότι πρέπει να επανέλθει το ταμείο ανεργίας στα προ μνημονίων επίπεδα, και το εφάπαξ στην εικοσαετία, πρέπει να αναβαθμιστούν οι σχολές τουριστικής εκπαίδευσης καθώς και να στελεχωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με ανθρώπινο δυναμικό και να γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι για την ανασφάλιστη εργασία.

Προς έξοδο.. το 48% των ξενοδοχοϋπαλλήλων 

Έρευνα σε Πανελλαδικό επίπεδο έδειξε πως πέρυσι έλειπαν από τα ξενοδοχεία περίπου 52.000 εργαζόμενοι σύμφωνα μες τα στοιχεία του Ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών.

Στην Κρήτη υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός κυμάνθηκε, μεταξύ των 3.000 με 4.000.

Σύμφωνα ωστόσο με έρευνα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλληλων Ηρακλείου το περασμένο καλοκαίρι, από τους συμμετέχοντες το 48% απάντησαν ότι ενδέχεται να αποχωρήσουν  από τον κλάδο του τουρισμού για όλους τους παραπάνω λόγους. 

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν περίπου 3.000 εργαζόμενοι του νομού. 

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

 

 

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΑΚΗ



ΠΗΓΗ: fonimalevisiou.gr